STIRI ARTICOLE  

alaptarea si COVID-19 - (12-04-2020)


alaptarea si COVID-19

Alaptarea si COVID-19 in maternitatile din Romania si din restul lumii. Recomandari, Discrepante, Controverse

Aceste articol este pentru voi, viitoare si proaspete mamici, pentru a fi informate despre recomandarile referitoare la ALAPTAREA in vreme pandemie de COVID-19. Pentru ca voi sa fiti corect informate si sa puteti lua decizii in cunostinta de cauza.

Am selectat pentru voi recomandarile nationale si internationale pe perioada internarii in maternitate pentru mamele suspecte/ confirmate cu COVID-19 si nou-nascutii lor.

Zilele acestea, incepand din 30 Martie 2020 (de cand am primit Metodologia elaborata de Ministerul Sanatatii din Romania privind nasterea de catre gravidele suspecte/ diagnosticate cu COVID-19)  si pana in prezent, am tot incercat sa sintetizez recomandarile internationale (ale OMS, CDC, AAP, RCOG, UNICEF etc) referitoare la procedura de ingrijire si hranire a nou-nascutului din mama cu COVID-19 pe perioada spitalizarii versus protocoalele din Romania.

Impreuna cu colega mea, Andreea Manea, am si facut un articol pe aceasta tema: http://blog.promama.ro/gravida-si-sars-cov-2/

Si un video: https://www.youtube.com/watch?v=cYyp2uKS9ek

De asemenea, am urmarit si reactiile referitoare la acest subiect din mediul on-line.

Nu sunt medic, insa am studii postuniversitare si detin certificari internationale in educatie prenatala (Lamaze) si in Alaptare (IBCLC – singura acreditare internationala recunoscuta in intreaga lume).

Ma documentez din surse sigure, din studii stiintifice riguroase si din recomandarile forurilor internationale de prestigiu.

Comunic frecvent cu specialisti in domeniul alaptarii si ingrijirii nou-nascutilor din Romania si din strainatate.

In plus,

Avand in vedere ca noi

  • am adus in Romania profesia de Consultant in Alaptare IBCLC,

  • am format si formam anual profesionistii in domeniu din tara noastra,
  • am adus in Romania Programul “Skin-to-Skin in Prima Ora Dupa Nastere” (cunoscut ca “Ora Magica”) inca din 2012, cand am fost train-uiti de specialistii si cercetatorii in acest domeniu de la Healthy Children din SUA,
  • am creat Programul “MAgia MAternitatii – din burtica la pieptul mamei” – prin care sustinem training cadrelor medicale pentru implementarea in maternitatile din tara noastra a procedurii “Ora Magica” si oferirea de informatii corecte pentru sustinerea alaptarii si a rooming-in-ului.

Avand in vedere toate acestea, putem spune raspicat ca SUSTINEM VEHEMENT contactul imediat si piele-pe-piele intre mama si nou-nascut imediat dupa nastere, initierea alaptarii in prima ora dupa nastere, alaptarea exclusiva pe perioada internarii in maternitate si sistemul rooming-in. 

De 10 ani promovam aceste practici in Romania!

INSA,

Avand in vedere situatia actuala de pandemie cu virusul SARS COV-2 care provoaca boala COVID-19,

Pe perioada internarii mamai suspecte/ confirmate cu COVID-19 (Atentie! La perioada internarii fac referire, nu la cea in care mama este deja acasa cu nou-nascutul si unde toate forurile recomanda ALAPTAREA!)

Concluzia mea – si, de altfel pozitia tuturor specialistilor din cadrul Asociatiei ProMAMA – este ca noi, desi sustinem enorm aceste proceduri, acum, in vremea pandemiei, nu putem face propriile noastre recomandari privind procedura contactului imediat, piele-pe-piele intre mama suspecta/ confirmata cu COVID-19 si nou-nascutul ei.

De ce? Din mai multe motive:

 Pentru ca nu avem competenta sa facem noi astfel de recomandari.

 Pentru ca nu exista, pana in present, suficiente studii care sa demonstreze ca aceasta procedura este mai sigura decat izolarea si acest lucru este recomandat pentru pentru toti nou-nascutii din intreaga lume.

Aici, ma gandesc la recomandarile privind alaptarea unui bebelus sau copil din Africa, daca mama lui este cu HIV. OMS recomanda ca mama sa NU il alapteze. Insa, aceasta recomandare nu poate fi aplicata din fiecare tara, de exemplu in anumite zone din Africa, unde populatia este extrem de saraca, iar apa poate fi contaminate. Deci, nu exista oriunde acces la apa potabila, cu care poate prepara o formula sigura. Pentru acei copii este mai sigur sa fie alaptati, laptele matern fiind o sursa mai sigura si putand sa le salveze viata!!! Insa, in tarile dezvoltate, in cazul mamei cu HIV, pentru prevenirea infectarii copilului, OMS considera mai sigura formula decat alaptarea.

In acest context, parerea mea este ca fiecare tara trebuie sa tina cont de situatia sa particulara si sa faca recomandari in consecinta!

Evident ca, intr-o tara in care mama poate sa nasca acasa, chiar si in caz de infectie cu COVID-19, NU se justifica sub nicio forma separarea nou-nascutului de ea! bineinteles, cu luarea masurilor de protectie recomandate.

Acelasi lucru este valabil si in tarile in care procedura skin-to-skin este una de rutina in maternitati.

Iar in alte tari, insa, cu un sistem medical deficitar, asa cum este cel din tara noastra, pot aparea situatii neprevazute.

De aceea, recomandariele OMS, CDC, AAP etc. fac recomandari generale, lasand ca fiecare tara, in functie de conditiile proprii, sa ia deciziile cele mai potrivite.

Am discutat cu mai multi medici neonatologi din Romania pe acest subiect.

Tinand cont de toate acestea, in Romania, avand in vedere situatia si posibilitatile REALE din tara noastra, NU CRED, din pacate, ca este posibil sau – exprimand-ma mai degraba – nu cred ca este probabil sa se realizeze contactul imediat intre mama si nou-nascut si mentinerea lor impreuna pe perioada spitalizarii. Din cauza unor motive atat de evidente si des intalnite in Romania:

  • Nu avem saloane suficiente in fiecare maternitate. Ma refer la saloanele speciale, dedicate celor cu COVID-19; si ma refer la maternitatile din intreaga tara, nu doar din orasele in care spitatele sunt mai dotate;
  • Personalul medical este oricum insuficient. Dar cu asta deja suntem obisnuiti. Insa, mai trist este ca o parte din acesta este deja contaminat. Virusul este foarte contagios, iar cadrele medicale este imperios sa se protejeze.
  • Echipamentele pentru protectie sunt si ele insuficiente. Haideti sa ne gandim la ceea ce ar trebui sa se intample in cazul unei mame infectate cu COVID-19, care este izolata cu nou-nascutul ei intr-un salon dedicat: este clar ca e nevoie ca la ei in rezerva sa intre medicul neonatolog si obtetricianul sau macar asistente medicale care sa ii supravegheze si sa se asigure ca starea lor de sanitate este buna. Este obligatoriu ca acestia sa fie echipati corespunzator. Avem noi suficiente echipamente pentru ca medicii si asistentele sa se echipeze si dezechipeze de fiecare data cand intra intr-un astfel de salon? Din pacate, NU!
  • In Romania, procedura contactului imediat dintre mama si nou-nascut NU este una de rutina in maternitati. Cu atat mai putin va fi acum realizabila; Este ceva pentru care ne luptam sa devina o realitate posibila si de aceea ne deplasam din maternitate-in-maternitate sa implementam procedura;
  • Niciun medic nu isi asuma contactul direct al nou-nascutului cu mama care are COVID-19 – nu o fac nici daca cei doi sunt sanatosi, din lipsa de informatii, practica si bunavoina (cu mici exceptii, adica in spitalele unde deja am implementat programul. Aici vedeti detalii: magiamaternitatii.ro)! Dar, mai ales acum… este cu atat mai putin probabil!

Pana in prezent, se cunosc ATAT DE PUTINE lucruri despre noul coronavirus, incat NU se stie SIGUR daca pe perioada internarii in maternitate, cea mai buna recomandare este separarea si izolarea celor doi sau lasarea lor impreuna!

In Romania s-a luat decizia ca cei doi sa fie separati unul de altul si izolati timp de 14 zile si pana cand sunt 2 teste succesive negative atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut.

Din pacate… este trist! Atat pentru mama care, timp de 9 luni si-a asteptat copilul sa il tina in brate si sa se bucure de el, cat si pentru nou-nascut, pentru care singura cunoscuta din mediul extra-uterin este MAMA lui! Si nu vorbesc din impresii, ci vorbesc in cunostinta de cauza – pentru ca am trecut prin aceasta experienta a separarii de copilasul meu imediat dupa nastere. Si am fost separati timp de 2 LUNI – din cauza unei boli grave, complicatie dupa nastere. Este CRUNT!

Dar acum, aceasta este realitatea tarii noastre, pe care, apropos – este cazul sa o schimbam in vremuri de normalitate; in criza – doar stingem incendii!

La internarea in maternitate, mamelor li se ofera un formular pe care trebuie sa il semneze, prin care isi exprima acordul cu privire la protocolul din maternitatea unde nasc. Deci, nu au cum sa schimbe regulile deja impuse.

Iata mai jos ce spune Dr. Marta MURESANmedic primar pediatru, care lucreaza ca medic neonatolog intr-o maternitate de stat din Cluj-Napocaprimul consultanti IBCLC din Romania si formatorul specialistilor in alaptare din tara noastra:

„Gravidele constituie o grupă vulnerabila. În conditiile actuale, planurile de nastere si postpartum ale lor, din pacate, raman doar vise. Nu se stie incă daca nou-nascutii cu COVID-19 prezinta un risc crescut de complicatii severe. Insa un nou studiu asupra a 2.100 de copii cu COVID-19 din China a constatat ca 6% dintre ei au devenit bolnavi grav sau critici; majoritatea aveau varsta sub 5 ani, iar aproximativ o treime dintre acestia aveau sub 1 an. Tot mai multe cazuri de sugari mici in stare grava (inclusiv deces) sunt descrise in Europa si SUATransmiterea dupa nastere prin contact cu secretiile respiratorii infectioase  ale mamei este o realitate dovedita. Pentru a reduce riscul de transmitere a ”corona-virusului nou” de la mama la nou-nascut, CDC  si AAP  iau in considerare separarea temporara a nou-nascutului de mama confirmată cu COVID-19. Unele tari au adoptat aceasta indicatie (Romania, dar si cel mai mare spital universitar din Olanda).

In Romania, din pacate, majoritatea maternitatilor au personal putin, insuficient ca sa supravegheze o izolare a mamei cu COVID-19,  cu nou-nascutul in acelasi salon; aceasta ar presupune ca nou-nascutul sa fie asezat la o distanta de 1,8 m de mama, separat de o perdea, mama ar trebui sa poarte masca adecvata si sa se spele pe maini inainte de fiecare hranire sau alt contact strans cu nou-nascutul. Personalul medical sau adultii din familie care pot ajuta ar trebui sa poarte imbracaminte adecvata, halate impermeabile, manusi, masca si ochelari de protectie (aceste echipamente sunt greu achizitionate si de catre spitalele care trateaza numai bolnavi de COVID-19).

De asemenea dacă nou-nascutul e separat de mama, mulsul sanilor ar trebui sa se faca in condiții de igiena stricta: mama sa poarte masca, mana spalata riguros 20 sec., dupa fiecare sesiune de pompare, toate partile pompei care vin in contact cu laptele matern trebuie spalate complet si intreaga pompa trebuie dezinfectata in mod corespunzator, procedeu ce ar trebui supravegheat tot de un cadru medical. De asemenea laptele muls proaspat ar trebui preluat de un cadru medical adecvat echipat, apoi administrat nou-nascutului. Avand în vedere conditiile actuale din maternitatile din Romania, cel mai sigur procedeu de evitarea infectiei nou-nascutului este separarea. In schimb, pentru mentinera alaptarii, mama trebuie ajutata sa-si stimuleze si sa-si pastreze lactatia, pentru ca atunci cand contactul cu nou-nascutul se poate produce, sa-l poata alapta excusiv.

In acest moment consultantul de lactatie certificat international (IBCLC), poate sa intervina si sa ajute mama cu sfaturi practice, sa poata sa inceapa sa-l hraneasca  pe bebelus la san. Iar specialistii ProMAMA va ajuta ONLINE in acest sens.

Noi sustinem schimbarea protocoalelor actuale! Ne-am dori si noi din toata inima! Dar doar daca acest lucru este cea mai buna recomandare!

Insa, pana atunci, competenta si datoria morala a noastra, a specialistilor de la ProMAMA, este sa sustinem mamele asa cum stim noi mai bine.

*****

Ce este important sa faca mamele care urmeaza sa nasca in maternitatile din Romania?

1. Sa se informeze din surse SIGURE, de la SPECIALISTI si din recomandarile bazate pe STUDII STIINTIFICE.

Ceea ce se cunoaste pana in prezent este ca:

  • Virusul SARS COV-2 nu a fost identificat in laptele matern.
  • Laptele de mama protejeaza impotriva multor boli si il ajuta pe copil sa isi construiasca un sistem imunitar puternic! De aceea, sunt foarte rare cazurile in care alaptarea este contraindicata.
  • Mama care alapteaza si este suspecta/ confirmata cu COVID-19 trebuie sa isi ia toate masurile de prevenire a transmiterii coronavirusului (masca pe gura si nas, igiena riguroasa a mainilor cand atinge copilul si sani si dezinfectarea tuturor suprafetelor cu care mama intra in contact). La fel si daca mama se mulge; in plus, e necesara sterilizarea pompei inainte de fiecare folosire.

2. Gravida trebuie sa cunoasca protocoalele din Romania, sa fie familiarizata cu ele pentru a sti la ce sa se astepte pe perioada internarii si sa poata lua cele mai bune decizii in aceste conditii.

3. Daca mama este sanatoasa, recomandam sa initieze alaptarea in prima ora dupa nastere si sa stea cu nou-nascutul in salon.

4. Daca mama este suspecta/ infectata cu COVID-19, caz in care cei doi vor fi separati si izolati, e important ca mama sa se mulga, pentru a-si mentine lactatia. Ideal, ar fi ca laptele muls sa ii fie oferit bebelusului! Doar ca, in Romania, acest lucru nu este posibil – ar fi ideal sa fie schimbat protocolul, macar acolo unde conditiile din spital permit acest lucru.

5. Mama trebuie sa stie ce sa faca pentru a stimula lactatia si a o mentine pana cand merge acasa si il poate alapta pe bebe. Recomand ca mulsul sa fie facut de cca. 8 ori/zi, cate 10-15 min la fiecare san. Aici sunt recomandari pentru sterilizarea si manevrarea pompei: https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html. si aici puteti accesa un curs de Alaptare cu toate informatiile de care aveti nevoie.

6. Daca aveti nevoie de sfatul specialistului privind alaptarea, pomparea laptelui si mentinerea lactatiei, intreaga echipa de consultanti in alaptare IBCLC de la ProMAMA va este alaturi cu informatii corecte, cu suport si ajutor la nevoie. Aici ne puteti contacta.

*****

Am selectat pentru voi recomandarile nationale si internationale pe perioada internarii in maternitate pentru mamele suspecte/ confirmate cu COVID-19 si nou-nascutii lor:

Recomandari Alaptare-COVID-19

*****

Dragi mamici si viitoare mamici,

Acum, mai mult ca oricand, este important sa ne concentram pe informare corecta si preventie.

Specialistii ProMAMA va stau la dispozitie cu informatii corecte despre sarcina, nastere si alaptare, pentru ca voi sa puteti avea cea mai placuta experienta a maternitatii. 0 sigla-ProMAMA-OnlineCursurile Lamaze, Puericultura, Alaptare le puteti urmari la ProMAMA ONLINE, live si interactiv, din confortul si siguranta de acasa.

Suntem certificati international la cel mai inalt nivel  si avem o experienta practica de peste 10 ani in domeniul maternitatii, in calitate de Educatori Prenatali Lamaze, Consultanti in Alaptare IBCLC si Specialisti in ORA MAGICA.

Ne dorim sa fim alaturi de voi si bebelusii vostri, pentru ca NE PASA!

*****

#ProLapteDeMAMA  #ProAlaptare

 

*****

Un material scris de Sorana MURESAN,  Presedintele Asociatiei ProMAMA si Consultant in Alaptare IBCLC

Iata sursele importante de informare:





Adauga comentariul tau
Nume: Campul Nume este necompletat !
E-mail: (nu va fi afisat) Campul E-mail este necompletat !
Comentariu:
Comentariul este necompletat !



Comentarii
Nu exista comentarii.