Viata este un dar! Primul pas pe care trebuie sa il faca o femeie in momentul in care afla ca va avea un copil este acela de a invata cum sa aiba grija de ea si de bebelusul pe care il asteapta; o mama sanatoasa inseamna un copil sanatos. Apeleaza la o unitate de tipul Scoala Mamei care te poate invata cum poti face aceasta, care sa te antreneze in meseria de mamica, oferindu-ti sprijinul de care ai nevoie atat in perioada prenatala, cat si in cea postnatala. Exista centre care te pot pregati complet sa devii mamica, un singur loc in care sa ai acces la mai multe servicii pentru gravide: gimnastica gravidei, cursuri pentru gravide (Lamaze, Alaptare, Puericultura), masaj pentru gravide, consiliere psihologica. E important sa fie cineva alaturi de tine in cele mai frumoase, dar si atat de grele momente din viata ta.
In momentul in care raman insarcinate, multe gravide sunt de parere ca efortul fizic este interzis. Acesta este o falsa impresie. Este adevarat ca efortul trebuie limitat, dar in nici un caz nu trebuie intrerupt cu desavarsire. Miscarea in timpul sarcinii este chiar recomandata, dar cu conditia ca gravida sa respecte un program special conceput pentru perioada de sarcina care sa se desfasoare sub supravegherea unui kinetoterapeut. Este vorba de acele tehnici cunoscute sub denumirea de Gimnastica Gravidei care invatate, exersate si apoi puse in practica ajuta atat de mult mama si copilul.
Gimnastica Gravidei te va ajuta sa-ti alungi teama, sa faci fata efortului fizic, iti dezvaluie moduri de a respira si pozitii favorabile de travaliu. Sunt, deci, patru variabile care pot fi imbunatatite prin Gimnastica Gravidei, patru amanunte care pot usura venirea pe lume a nou-nascutului.
Practicata regulat, GIMNASTICA GRAVIDEI iti aduce o serie de avantaje extraordinare:
• te ajuta la cresterea mobilitatii articulare si tonifierea acelor grupe musculare care sunt solicitate in timpul travaliului, dar si dupa nastere, pentru a face mai usor fata nevoilor noului nascut;
• te ajuta la corectarea pozitiei coloanei vertebrale solicitata de sarcina;
• descarca tensiunile emotionale si mentin echilibrul psihic;
• reduce durata travaliului, diminueaza durerea si ajuta expulzia;
• faciliteaza dilatarea colului si controlul respiratiei in timpul travaliului. Controlul respiratiei ajuta la oxigenarea optima a propriului organism, supus unor solicitari extrem de puternice, dar si la asigurarea oxigenului necesar micutului. In plus, controlandu-ti respiratia vei reusi sa-ti controlezi si durerea;
• previne edemele si varicele, problemele cardio-vasculare si respiratorii, constipatia;
• te ajuta la evitarea rupturilor perineale si a hemoroizilor prin exercitiile de dezvoltare a elasticitatii perineului (exercitii Kegel);
• impiedica cresterea excesiva in greutate, iar dupa nastere vei scapa mai usor de kilogramele acumulate, mai ales daca vei practica si Gimnastica Postnatala.
La Gimnastica Gravidei se practica exercitii in functie de conditia fizica de dinaintea sarcinii, iar programul recomandat este:
• sedinte de cate 1 ora, de 2 ori / saptamana, pentru incepatoare;
• sedinte de cate 1 ora, de 3 ori / saptamana, pentru avansate.
Gimnastica Gravidei este contraindicata in primul trimestru de sarcina sau daca graviduta are anumite probleme (hipertensiune, diabet, boli cardiace, contractii dureroase) si de aceea este recomandata doar cu acordul prealabil al medicului de familie sau al obstetricianului.
Practica Gimnastica Gravidei si vei naste usor si fara frica!
Si nu uita: cele 9 luni trec repede… Alege sarcina sanatoasa pentru tine si puiul tau.
Autor: Sorana Muresan, Manager ProMAMA, Consilier in Alaptare, Educator Prenatal Lamaze Certificat International
Foto: ProMAMA Center
|