In ochii multor cadre medicale cresterea in greutate este singurul semn important de sanatate al sugarului. In realitate, alti factori mai putin masurabili sunt mai importanti in aprecierea sanatatii.
Din acest motiv este foarte important ca mamele sa fie inca din timpul sarcinii informate despre ceea ce presupune nou-nascutul, despre felul in care el trebuie sa se dezvolte in primele luni de viata. Toate acestea se pot invata de catre gravide participand la Cursurile de Puericultura organizate la ProMAMA.
COPILUL SANATOS ALAPTAT LA SAN ESTE ALERT CAND ESTE TREAZ, ARE OCHII STRALUCITORI, BUZELE UMEDE, TURGOR BUN, PLIU CUTANAT ELASTIC, TONUS MUSCULAR BUN !!!
Dezvoltarea nou-nascutului si a sugarului se apreciaza dupa modelul (tiparul) de ansamblu de crestere in greutate, lungime, perimetrul cranian (indici antropometrici), dar si dupa starea generala, turgorul pielii, umezeala mucoaselor, eliminare de urina si scaun.
Cresterea in greutate
Dupa primele 3 zile de la naste de scadere fiziologica in greutate, nou-nascutul incepe sa creasca cate 15-20 g/zi. Daca mamei i se administreaza lichide perfuzabile in cantitate mare sau oxistin in timpul travaliului, acest lucru poate duce la o greutate falsa, mai mare a copilului la nastere si o scadere mai accentuata in urmatoarele zile. Nou-nascutul atinge greutatea de la nastere la 10-14 zile.
Cresterea in greutate a copiilor alimentati la san difera de cei alimentati cu lapte praf: cei alimentati la san cresc mai rapid in primele 2-3 luni, apoi cresc mai incet; de aceea exista grafice de crestere diferite pentru copiii alimentati la san si pentru cei alimentati cu lapte praf; copilul alimentat artificial primeste semnificativ mai mult azot si energie decat cel alaptat la san, dar cei alaptati au de 2 ori mai mare eficienta in utilizarea energiei din laptele de mama (mai mica decat in lapte praf) pentru depozitarea masei corporale (negrasoase).
Cresterea mai inceata a copiilor alaptati la san duce la credinta eronata a unor cadre medicale ca mama are lapte insuficient si recomanda suplimentare cu lapte praf !!!
• unii copii cresc mai putin decat media pentru ca asa sunt programati genetic (in familie mai exista copii care au crescut incet), dar clinic sunt sanatosi (turgor, tonus bun), prezinta semnele unei alimentatii suficiente.
• alti copii cresc rapid (600 g/sapt.) in primele luni; daca sunt alimentati exclusiv la san nu vor deveni obezi!!! Dupa 3-4 luni cresterea incetineste si nu este voie sa se suplimenteze alimentatia cu lapte praf sau solide, pentru a-I forta sa creasca in ritmul de dinainte.
Cresterea in lungime
Cresterea in inaltime este puternic influentata de inaltimea parintilor, valoarea reala a inaltimii fiind atinsa in jurul varstei de 2 ani.
Dupa nastere, nou-nascutul va creste in lungime cca. 4-5 cm in prima luna, 2,5 cm intre 2 si 4 luni, 1-2 cm intre 5 si 6 luni, 1 cm pana la 12 luni.
Curbele de crestere
Evaluarea indicilor antropometrici (Greutate, Lungime, Perimetru cranian) se face pe baza unor grafice (curbe de crestere) si tabele stabilite statistic prin masuratori pe grupe mari de populatie sanatoasa, de aceeasi varsta si sex.
Ele furnizeaza informatii despre un anumit copil, daca acesta se incadreaza in normalul statistico-epidemiologic (arata cresterea lui in comparatie cu alti copii sanatosi de aceeasi varsta si sex).
Pe baza lor se poate stabili tendinta (modelul) de crestere a unui copil in timp (Greutate, Lungime) si proportionalitatea cresterii (greutate in functie de inaltime).
Este important de stiut ca datele din aceste grafice si tabele nu se interpreteaza izolat. Se iau in calcul: starea generala, bagajul genetic, inaltimea si greutatea parintilor si fratilor.
Autor: Dr. Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Consultant in Alaptare Certificat International
Foto: ProMAMA Center
|