Cate dintre noi nu am auzit sfaturi sau opinii de genul: “Nu ti se pare ca exagerezi cu alaptarea, avand in vedere ca deja a implinit copilul tau 1 an?” sau “Dupa o anumita varsta laptele de mama nu mai are valoare” si tot soiul de alte situatii care ne debusoleaza si ne fac sa ne intrebam ce este de fapt cel mai bine pentru copilul nostru? Cat sa-i mai dam sa suga? Care e durata optima a alaptarii?
Ce recomanda OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii)?
Recomandarea OMS prevede ca alaptarea exclusiva sa dureze pana la 6 luni, iar apoi sa fie continuata, alaturi de o diversificare corecta, pana la varsta de 2 ani sau mai mult.
Care sunt avantajele continuarii alaptarii dupa varsta de 1 an?
-
Reduce riscul infectiilor acute.Dupa 6 luni, cand incepe in mod obisnuit diversificarea alimentatiei, frecventa supturilor se reduce. Acest lucru nu inseamna ca se reduce si calitatea laptelui, ci, din contra, nivelul de anticorpi creste si ramane la un nivel ridicat pana laterminarea alaptarii.La varsta de2 ani sistemul imunitar al copilului este dezvoltat si copilul se poate intarca.
-
Reduce riscul bolilor cronice infantile si al obezitatii.
-
Creste dezvoltarea cognitiva(prin continutul de acizi grasi esentiali). Dezvoltarea creierului la copii este strans legata de timpul si energia pe care mama le "investeste" pentru alaptarea copilului sau, arata un studiu recent publicat, efectuat pe 128 de specii de mamifere, inclusiv specia umana. Cercetatorii de la Universitatea Durham au concluzionat: cu cat mai mult dureaza sarcina la mamifere si cu cat mai mult acestea isi alapteaza puii, cu atat mai dezvoltat va fi creierul puiului.
-
Impiedica deshidratarea in caz de boala si asigura necesarul nutritiv in perioada de convalescenta.In cazul unei viroze, de exemplu, este normal ca bebelusul/copilul sa refuze hrana diversificata, insa laptele de mama il apara de deshidratare si ii asigura energia de care are nevoie.
-
Satisface nevoia de supta copilului si incurajeaza increderea in sine.
-
Este consolare in caz de durere(de exemplu, in cazul in care copilul se loveste sau ii ies dintii).
-
Reduce riscul cancerului de san si al osteoporozei pentru mama.
-
Schimba comportamentul matern pe termen lung.Datorita hormonilor secretati in perioada alaptarii, mama are o toleranta crescuta fata de copil.
-
Reprezinta o relatie de dragoste intre mama si prunc.
Ce probleme pot sa apara?
-
in perioada eruptiei dentare, cand gingia devine dureroasa, copilul poate sa stranga prea tare intre gingii sanul mamei sau chiar sa muste, ceea ce ii provoaca acesteia durere. In acest caz, se recomanda calmarea durerii inainte de supt: gheata, unguent analgezic sau un remediu homeopat; Daca, totusi, copilul musca mamelonul, mama trebuie saintrerupa suptul pentru cateva minute, pentru ca cel mic sa inteleaga ca nu are voie si ca nu e o joaca;
-
apar momente cand copilul insista pentru alaptare in situatii jenante (ridica bluza mamei in public);
-
unii copii, dupa 6 luni, se trezesc mai des noaptea. Acesta este un lucru relativ normal (poate le este mai sete, din cauza mancarii satioase de seara, sau poate au cosmare) si trebuie crescuta frecventa supturilor nocturne. Dar, alaptand, mama nu devine obosita, datorita prolactinei, hormonul care produce laptele si care ii produce somnolenta mamei si ii asigura un somn odihnitor;
-
cateodata, copii pot face “greva sanului”, dar mama trebuie sa stie ca e doar o situatie temporara. (de exemplu, o noua sarcina poate determina schimbarea gustului laptelui matern);
-
criticile celor din jur la adresa mamei pentru continuarea alaptarii.
Care este concluzia?
Durata optima a alaptarii depinde de nivelul de dezvoltare a fiecarui copil, de energia si timpul pe care mama este dispusa sa il aloce acestei activitati, precum si de relatia dintre cei doi. Dar, toate cercetarile sustin recomandarea ca alaptarea sa continue la cerere si dupa un an, daca se poate pana la 2 ani sau chiar mai mult, iar intarcarea sa se produca atunci cand copilul este pregatit.
|