STIRI ARTICOLE  

RELACTATIA SI LACTATIA INDUSA - (23-02-2011)


RELACTATIA SI LACTATIA INDUSA

Majoritatea proaspetelor mamici doresc sa isi hraneasca bebelusul la san. Din pacate, multe, prea multe dintre ele renunta la alaptare din cauza informatiilor insuficiente sau gresite pe care le detin, din cauza complicatiilor care apar in perioada in care alapteaza (probleme cu sanii, refuzul copilulul de a mai suge, boala mamei sau a copilului).
Putine mamici stiu, insa, ca pierderea laptelui NU este ireversibila. Femeile se pot relacta sau chiar isi pot induce lactatia.

Eu am trecut printr-o astfel de experienta (relactare dupa 2 luni de pauza pe motive de boala severa la mine; ii multumesc lui Dumnezeu ca bebelusul meu a fost sanatos) si mi-as dori ca multe alte mamici sa afle de aceasta posibilitate si sa faca tot posibilul pentru a-si alapta copilul. Trebuie insa subliniat faptul ca este nevoie de o dorinta puternica a mamei de a alapta, de o enorma dariure, de multa incredere in sine si in consultantul de lactatie, de sprijinul familiei si a tuturor celor implicati in viata mamei si a bebelusului.

Haideti sa vedem in randurile ce urmeaza cum se poate (re)dobandi lactatia, ce are de facut o mama care isi doreste acest lucru si cum poate fi ea ajutata.


Ce este Relactatia? – este metoda prin care este reindusa lactatia la femeile la care lactatia s-a oprit complet (Marsha Walker), imediat dupa nastere sau pe parcurs, fie in mod natural, din cauza ca bebelusul nu a mai supt sau sanul nu a mai fost muls, fie brusc, medicamentos. Relactatia este posibila la orice varsta a bebelusului, dar sansele sunt mai mari sub 3 luni de la nastere (nivelul hormonilor este mai ridicat).

Ce este Lactatia Indusa? – este inducerea lactatiei la femeile care nu au nascut si vor sa adopte copii pe care sa-i alapteze (Marsha Walker). Exista si cazuri in care mama nu poate alapta sub nicio forma (caz de boala sau separare a mamei de bebelus), dar o ruda a copilului (bunica, matusa) doreste acest lucru. Mai este denumita si „Alaptare adoptiva” (Jack Newman).

Printre cauzele care conduc la ablactarea precoce se afla: boala sau/si medicatia mamei, boala copilului, angorjarea sanului, ragadele, mastita, dar, de cele mai multe ori, sfaturile neadecvate pe care le primesc mamele de la nespecialisti in alaptare in caz de semne false de lactatie insuficienta.

De ce vor unele femei sa relacteze sau sa induca lactatia? Motivele sunt numeroase. Laptele de mama reprezinta tot ceea ce este mai important sa ii ofere o mama bebelusului ei: asigura cea mai buna dezvoltare fizica (il apara de infectii, alergii, astm, diabet, anemie, boli cronice etc.) si psihica a copilului. Prin alaptare si mama e protejata de o serie de boli fizice si psihice (depresia postnatala), ajuta la dezvoltarea instinctelor materne, inseamna implinirea feminitatii, asigura o legatura de dragoste indestructibila intre ea si copil.

“Fiecare relactare porneşte de la un numitor comun: dorinţa de a alapta copilul. apoi, de la caz la caz, se ramifica pe mai multe trepte: motivele care au condus la ablactare, perioada in care nu s-a alaptat, varsta copilului, sprijinul celor din jur si, esential, comunicarea dintre mama si copil” (Didinuska, o mamica pe care am ajutat-o sa relacteze dupa o luna de pauza, ablactata in urma unei incizii la san datorata mastitei; click aici pentru a citi povestea relactarii ei).

Principiul de baza al relactatei: laptele de mama este format si excretat sub influenta a doi hormoni: Prolactina si Occitocina. Este foarte simplu: stimularea producerii acestor hormoni duce la producerea si ejectarea laptelui. Deci, prin stimularea sanului se poate (re)stabili lactatia. De asemenea, exista si o anumita terapie galactogoga (pentru stimularea lactatiei) la care mama poate sa apeleze.
In cazul lactatiei induse, principiul este acelasi, diferenta fiind o etapa ce precede stimularea sanului si anume o perioada de cateva saptamani de imitare a sarcinii, pe baza hormonala (Atentie! Doar sub supravegherea medicului).

Sanul poate fi stimulat prin suptul des al copilului la san, prin masaj si prin muls manual sau cu pompa.
Cum se poate incuraja copilul sa suga? Sunt mai multe modalitati, depinde de fiecare cuplu mama-copil ce li se potriveste cel mai bine. Mai jos avem cateva exemple:
• punerea copilului la san, dar evitarea fortarii suptului;
• contact prelungit, piele-pe-piele, intre mama si bebelus si bedding-in (mama sa doarma cu copilul);
• oferirea sanului pe post de suzeta (supt de confort);
• pozitionare si atasare corecta la san;
• daca bebelusul refuza sanul, fiind obisnuit cu tetina de la biberon, incercarea de a-l „pacali”, prin folosirea unui mamelon artificial;
• reinvatarea copilului sa suga la san cu ajutorul unui dispozitiv special de alimentatie suplimentara si suplimentarea alimentatiei cu folosirea minima a biberonului pentru a nu confuza copilul (se apeleaza la alte metode de alimentatie);
• supturi dese, cu durata de cel putin 15 min., zi si noapte, din ambii sani, suplimentat cu formula (sau solide, in functie de varsta) pana la restabilirea lactatiei, apoi scaderea graduala a suplimentarii;
• cantarirea la 2-3 zile a copilului.

Terapie galactogoga.
• Naturala: ceaiuri/capsule din plante traditionale, speciale pentru lactatie (chimen, anason, trifoi, urzica, scaiete, pelin, nuc, ginseng etc.)
• Metode alternative: homeoterapie, acupunctura (eficienta dupa 20 de zile de la nastere), hipnoza.
• Medicamentoasa: exista o serie de medicamente care stimuleaza secretia de Prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui. !!! NU este recomandat sa apelati la astfel de medicamente fara a discuta in prealabil cu un Consultant in Lactatie, deoarece multe dintre ele au o serie de efecte adverse care pot dauna bebelusului si/sau mamei!!!

Rezultatele obtinute de femeile care se relacteaza sunt spectaculoase. Dovezile arata ca majoritatea femeilor se pot relacta, dar sansele sunt mai mari in primele 3 luni de la nastere. Cele mai multe mame incep sa aiba lapte dupa o saptamana, doua de la inceperea procesului de relactare (mie personal, mi-a curs prima picatura de lapte dupa 4 zile, bebelusul meu avand 2 luni si jumatate) si cantitatea de lapte difera de la o femeie la alta. Studiile bazate pe dovezi arata ca 50% dintre femei pot alapta exclusiv in decurs de 1 luna de la inceperea procesului de relactare si s-a dovedit o crestere normala a copiilor.

“Cand relactezi, orice eveniment/lucru, fie bun sau rau, capata proportii exagerate. Stii de la bun inceput ca trebuie sa ai rabdare, atat cu tine, cat si cu cel mic. Rezultatele nu vor intarzia sa apara, cat timp ai un ritm si esti constienta ca nu ai cum sa sari nici din prima, nici din a doua mai multe trepte deodata. Lucrurile se fac incet, pas cu pas, nimic spectaculos nu se intampla peste noapte”, marturiseste Didinuska.

Consultantul in alaptare este cel care poate ajuta o mama care doreste sa alapteze din nou sau sa isi induca lactatia. El are rolul:
– de a oferi incurajare, sprijin si suport in cazul aparitiei unor situatii neprevazute: refuzul sanului, secretia necorespunzatoare a laptelui, probleme de greutate la copil...; este confidentul şi sfatuitorul mamei;
– de a urmari femeia pe tot parcursul procesului de relactare;
– de a-i arata mamei cum sa pozitioneze corect copilul la san si cum se folosesc dispozitivele pentru alaptare;
– de a prezenta realistic sansele pa care le are mama; sa-i explice ca s-ar putea ca niciodata sa nu alapteze exclusiv, dar alaptarea partiala e mai buna decat alimentatia artificiala, pentru ca inseamna mai mult decat hrana: stabileste o legatura aparte intre mama si copil;
– de a-i accentua importanta acestei relatii aparte care se creeaza intre mama si copilul ei, relatie care care va ramane intre cei doi toata viata;
– de a discuta si cu membrii familiei, de a le explica si lor importanta alaptarii, astfel incat acestia sa fie capabili sa ii insufle mamei incredere in ea si suport;
– de a colabora cu medicul curant, daca este nevoie (in cazul in care sunt implicate anumite medicamente cu efecte secundare).

Este foarte important sa stiti ca fiecare caz este unic!
Daca doriti sa va relactati sau sa va induceti lactatia sau cunoasteti pe cineva care doreste sa o faca, CEL MAI IMPORTANT LUCRU ESTE SA APELATI LA UN CONSULTANT IN LACTATIE CERTIFICAT. DOAR UN SPECIALIST POATE SA VA AJUTE SA VA ATINGETI SCOPUL, VA POATE OFERI INFORMATII CORECTE SI CALIFICATE SI VA POATE URMARI DE-A LUNGUL PROCESULUI DE RELACTARE / INDUCERE A LACTATIEI.

Intrati in pagina de Consiliere in Alaptare pentru a apela la un Consultant in Lactatie Certificat.

Autor: Sorana Muresan, Manager ProMAMA, Consilier in Alaptare, Educator Prenatal Lamaze Certificat International

Foto: ProMAMA Center

Articol publicat si pe www.intrefete.ro

Adauga comentariul tau
Nume: Campul Nume este necompletat !
E-mail: (nu va fi afisat) Campul E-mail este necompletat !
Comentariu:
Comentariul este necompletat !Comentarii
Nu exista comentarii.